ZNAMENITOSTI in AKTIVNOSTI

Hotel Slovenj Gradec

KOPE - največji koroški biser

Vabimo vas, da za nepozabno doživetje aktivnega preživljanja prostega časa izberete eno izmed možnosti, ki jih ponuja pokrajina polna presenečenj, slovenska Koroška. Čare Koroške, njeno naravo in ljudi boste najbolj spoznali, ko jih boste občutili in doživeli aktivno.

Kope, največji koroški biser, se nahajajo 12 km izven Slovenj Gradca. Pozimi raj za smučarje, poleti raj za vse tiste, ki radi preživijo aktiven dan v naravi.

kope (1)
SREDNJEVEŠKO MESTNO JEDRO

Staro mestno jedro je ohranilo srednjeveško obliko, zgradbe pa kažejo podobo iz 19. stoletja. V mestnem jedru se nahajajo najpomembnejše kulturne institucije. Staro mestno jedro je, ker je ohranilo svojo prvotno zasnovo, danes pomemben urbanistični spomenik. Mesto je na stičišču poti med Uršljo goro in Pohorjem in ponuja popotniku v njegovi okolici prvinskost, veliko neokrnjenih poti ter skrivnosti, ki jih je vredno odkrivati.

srednjevesko-mestno-jedro
DVOREC ROTENTURN

Graščina Rotenturn stoji na robu starega mestnega jedra Slovenj Gradca. Slikovit dvorec z arkadnimi hodniki in lepim baročnim portalom se je z vrsto prezidav v stoletjih razrasel iz prvotnega obrambnega stolpa, prvič omenjenega v 15. stoletju, in iz dela mestnega obzidja. Rotenturn je še vedno tesno vpet v mestno življenje. Danes so tu sedež uprave Mestne občine Slovenj Gradec in županstvo. Atrij dvorca je v zadnjih letih postal osrednji slovenjgraški prireditveni prostor.

dvorec-rotenturn
KOROŠKI POKRAJINSKI MUZEJ

Ustanovljen je bil leta 1951 kot okrajni muzej Narodnoosvobodilnega boja. Leta 1956 se je muzej naselil v 2. nadstropje nekdanje mestne hiše, kjer je še danes. Uradno je kot tak deloval do leta 1991. V skladu z novimi potrebami, zlasti po varovanju naravne in kulturne dediščine, pa je od leta 1986 začel postopoma preraščati v splošni pokrajinski muzej. Pokriva arheološko, etnološko in zgodovinsko področje ter pedagoško in restavratorsko dejavnost.

kosroski-pokrajinski-muzej
MEŠKOVA POT

Franc Ksaver Meško, župnik in pisatelj, je bil skrben pastir svojim Selancem v vasici Sele pod Uršljo goro. Če je bilo treba, se je v hudi poletni vročini podal na dolgo pot od sv. Roka do sv. Neže, da bi izprosil dežja za žejna polja in travnike. Na svojih romanjih je običajno hodil po takih poteh, da je lahko obiskal čim več domačij. Meško in njegovi farani so, pred ne še tako davnimi časi, s svojimi koraki naredili pot, ki smo jo v spomin nanj in na njegove Selance poimenovali Meškova pot.

meskova-pot
CERKEV SVETE ELIZABETE

Najstarejša stavba v mestu je cerkev sv. Elizabete. Od prvotne stavbe so se ohranile romanska ladja in dve romanski okni. Leta 1251 je Bertold Andeški posvetil tržno cerkev sv. Elizabeti Thurinški, svoji nečakinji, ki je bila kot zavetnica revnih in ubogih kanonizirana leta 1235.

cerkev-svete-elizabete
PERGER

Medeni raj v osrčju idiličnega srednjeveškega mesta Slovenj Gradec, še danes predstavlja sanje naših prednikov, ki so preživele stoletja. Najgloblje družinske skrivnosti so se ohranile vse do danes, ko se bogata medičarska, lectarska in svečarska dediščina družine Perger uspešno prenaša na zdaj že deveto generacijo. Skrbno izbrane sestavine narave, iz katerih z ljubeznijo in strastjo oblikujejo najboljše izdelke iz medu in satja že vse od leta 1757 ter družinske inovacije, so njihovo zgodbo popeljale že na vse kontinente sveta.

Edinstvena priložnost za nakup darila vas loči le nekaj korakov stran od Hotela Slovenj Gradec.

perger
ROJSTNA HIŠA SKLADATELJA HUGA WOLFA

Skladatelj Hugo Wolf se je rodil leta 1860. Hugo Wolf, ki je svetovno slavo dosegel v glasbeni prestolnici tedanje Evrope – na Dunaju, je svoja otroška leta preživel v Slovenj Gradcu. Mali Hugo je veljal za čudežnega otroka, saj je virtuozno obvladal violino. Ko je zaslovel na dunajskem glasbenem nebu, so ga cenili predvsem kot neprekosljivega mojstra samospevov. V neposredni bližini Hotela Slovenj gradec se nahaja njegova rojstna hiša.

Hugo_Wolf_1024_681